Radiologija

11. juna 2021.

Radiologija je široka i sveobuhvatna medicinska disciplina. Ubrzan tehnološki razvoj poslednjih decenija doprineo je njenom munjevitom napretku čineći je iz dana u dan sve kompleksnijom. Praktično, gotovo da ne postoji medicinska disciplina koja može da funkcioniše bez Radiologije. Pri tom, treba istaći da shvatanje i usvajanje principa radiološke dijagnostike i svakog pojedinog zabeleženog radiološkog materijala predstavlja prevashodno intelektualni izazov. Stoga, učenju napamet u ovoj disciplini mesta nema.
U ovoj knjizi želeli smo da celovito i prilagođeno studentskom nivou prikažemo najvažnije dijagnostičke i interventno-radiološke postupke, indikacije za njihovu primenu, moguće nuspojave, komplikacije i očekivane
ishode. Pri pisanju ovog udžbenika, jedan od osnovnih ciljeva bio nam je da ukažemo na izuzetan značaj postavljanja valjane indikacije za svako radiološko ispitivanje ili terapijsku proceduru. Ispravan stav i pravilna
orjentacija u svakom određenom slučaju sprečavaju bespotrebna ispitivanja i moguće višestruke štete a u isto vreme najbrže vode do dijagnoze.
U pisanju udžbenika učestvovali su skoro svi članovi Katedre i urednici im se zahvaljuju na savesnom i studioznom pristupu ovom odgovornom poslu i kvalitetno napisanim tekstovima.
Svi mi koji smo učestvovali u pisanju ovog udžbenika zahvalni smo našim učiteljima i uzorima koji su imali želju i sposobnost da nam usade entuzijazam za rad i podučavanje u Radiologiji. Mi smo se sa svoje strane
potrudili da nakon dužeg vremena studenti dobiju nov i moderan udžbenik, obogaćen QR kodovima pomoću kojih su postavljeni linkovi za video fajlove koji predstavljaju dodatne ilustracije za lakše razumevanje i učenje kako dijagnostičkih tako i interventno radioloških procedura. No, ovaj udžbenik je kao i Radiologija u celini dinamična stvar. Stoga su sve sugestije, komentari i kritike korisnika ovog udžbenika dobrodošli i učiniće da on uskoro bude inoviran, dopunjen i poboljšan.
Duboko verujemo da smo dočaravajući čudesan svet radiologije uspeli da pojedine studente zaintrigiramo pa i fasciniramo njenim mogućnostima i značajem, te da ćemo tako neke od njih navesti da je odaberu za svoj životni poziv.

No Comments

Comments are closed.